
Ingredienser
- 6 st Rödbetor
- 1 st Gul lök
- 2 msk Smör
- 1 msk Ingefära, färskriven
- 2 st Vitlöksklyftor
- 1 st Chilifrukt
- 3 msk Oxfond, gärna egenkokad (går även med 2 grönsaksbuljongtärningar)
- 1 st Citron
- 4 msk Créme Fraîche
- 4 msk Chèvre ost
- Salt
- Peppar
- 2 själk(ar) Timjan
- 6 dl Vatten
Gör så här:
Denna goda höstsoppa har djup och fyllig smak med en underliggande hetta från ingefära och chili.
Skala och grovhacka rödbetorna. Finhacka löken och fräs allt i rikligt med smör.
Skala ingefäran och riv den. Pressa vitlöken, kärna ur chili och finhacka den. Vitlöken och ingefäran ger bra med sting, men om du vill ha mer hetta så använd hälften av kärnhuset från chilin. Smaka dig fram. Lägg ner och låt fräsa med rödbetorna och löken en liten stund.
Slå på vatten och fond. Låt puttra under lock i ca 15 min, eller tills rödbetorna är mjuka.
Mixa soppan slät. Smaka av och tillsätt citronsaft efter smak. Gör ett snabbt uppkok.
Servera med en msk Créme fraîche i mitten av tallriken, nyp av små kluttar av getosten och fördela i tallriken. Riv över lite citronzest och strö lite färsk timjan över. Ställ fram en korg med färska baguetter som man kan läska upp allt det göttiga i soppan med.
Sweet mama!