Short, Brown & Cooking

Sotat blomkål med babyspenatsallad och syrat fänkål, lök- och valnötscrust med brynt smör och sherryvinäger.

Föregående Nästa
sotad-blomkal.JPG
Denna rätten är otroligt god och man äter från samma talrik/fat.

Ingredienser

  • 500 g Blomkålshuvud, gärna ekologiskt
  • 1 dl Valnötter
  • 0,5 dl Fänkål, tunt skivad
  • 1 st Morot
  • 1 näve(ar) Babyspenat
  • 0,5 dl Persilja
  • 1 dl Böngroddar
  • 50 g Smör
  • 0,25 dl Ättika
  • 0,5 dl Socker
  • 1 dl Vatten
  • 1 msk Rapsolja
  • 1 msk Vetemjöl
  • 1 st Gullök
  • Svartpeppar, från kvarn
  • Flingsalt
  • Chiliflakes
  • Sherryvinäger
  • Olivolja

Gör så här:

Denna rätt är lite meckigare, då den kräver en brännare och har ganska många moment. Den kan såklart sotas i grill eller i ugn, men då har jag inte stektiderna. Läs igenom hela receptet så du har koll på momenten


1) Börja med att blanda 1-2-3 lagen för att syra fänkålen. Rör ihop ättika, socker och vatten i en liten kastrull och hetta upp så att sockret löser sig. Ställ av åt låt svalna. Under tiden skivas fänkålen så tunt som möjligt. Helst med en mandolin. Lägg ner fänkålen i lagen och ställ in i kylen, så den får svalna. 


2) Skiva löken tunt, helst med mandolin. Häll 1 msk rapsolja i en het stekpanna.


3) Lägg i löken och låt den fräsa några sekunder, sänk värmen till medelvärme, salta, peppra och strö lite chiliflakes över.


4) Efter några minuter, sänk värmen ytterligare och låt löken rostas. Det tar ungefär 15 min. Håll koll, det är en fin gräns mellan att de bränns och rostas.


5) När de fått en riktigt fin karamelliserad och gyllene yta, lägg upp dem på hushållspapper, så de får rinna av och torka. 


6) Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg i blomkåls huvudet helt och koka i 10 min. Häll av vattnet och låt det ånga av.


7) Torka ur stekpannan, krossa valnötterna och rosta dem i pannan.


8) Hacka löken, som tidigare rostats och rör ner den med valnötterna. Rör om ytterligare någon minut, innan du häller av lök- och valnötscrusten på hushållspapper.


9) Smält smöret i en kastrull på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det fått en gyllenbrun färg och nötig doft. Vispa hela tiden så att inte mjölksocker och proteiner bränns.


10) Bränn blomkålen med en brännare.


11) Lägg upp blomkålshuvudet på en talrik. Blanda spenat, fänkål (ta inte med lagen), tunt skivad morot och böngroddar i en skål. Rama in blomkålen med salladen.


12) Strö lök-och valnötstcrust över blomkålshuvudet och salladen.


13) Häll det brynta smöret över blomkålshuvudet.


14) Avsluta med lite flingsalt, ringla olivolja över och toppa med färsk persilja och några skvättar sherryvinäger.


 


Ät från samma talrik med varsin gaffel och sked, så ni får upp den goda dressingen!