Short, Brown & Cooking

Tunnbrödswraps med halstrad lax, ljummen potatissallad & pepparrotscréme

Föregående Nästa
IMG_7043.JPG
IMG_7036.JPG
"Midsommar i ett tunnbröd", sa min sambo om denna rätt.

Ingredienser

  • 450 g Lax
  • 12 st Potatis, små
  • 1 st Schalottenlök
  • 0,5 st Purjolök
  • 1 st Chilifrukt, röd
  • 4 klyfta(or) Vitlök
  • 1 st Citron
  • 25 g Smör
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Svartpeppar, från kvarn
  • 1 knippe Bladpersilja
  • Tillbehör:
  • 1 dl Majonäs
  • 1 dl Créme Fraîche
  • Sås:
  • 100 g Pepparrot

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.


Lägg potatisen i en ugnsfast form. 


Skiva chilifrukten och strö över potatisen.


Krossa 2 vitlöksklyftor med sidan av kniven, ta bort skalet och dela de grovt. Kila ner mellan potatisen.


Skär smöret i tunna skivor och lägg över potatisen.


Strö över flingsalt, och peppra.


Ringla över olivolja och sätt in i ugnen i 30-40 min, beroende på hur stora potatisarna är. Känn efter med en potatissticka när du är gyllenbruna.


 


Förbered laxen


Skär laxen i 2 cm kuber och lägg upp den på en tallrik. 


Ringla över lite olivolja, flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen.


Riv best från hälften av citronen. Låt stå.


 


Pepparrotscréme


Blanda majonäs, créme fraîche och hälften av den rivna pepparroten i en bunke. Pressa i 1/3 av citronen. Smaka av med salt, peppar. Ställ in i kylen så den får sätta sig ordentligt tills servering.


 


Förbered för potatissalladen


Skiva purjolöken och strimla schalottenlöken. 


Värm upp en stekpanna och lägg i lite smör och olja. Fräs löken snabbt.


När potatisen är klar, stjälp upp den på en skärbräda och krossa den lätt med tummen. 


Blanda ner potatisen i stekpannan med lökblandningen. Låt fräsa på låg värme 5-10 minuter. 


Hacka persiljan och strö i pannan.


Pressa hälften av saften från citronen över potatis och löksalladen.


 


Tunnbröd


Baka gärna ditt egna tunnbröd, recept hittar du här. Men det går självklart bra med att köpa wraps eller tunnbröd i affären. Värm de bara snabbt i en torr stekpannan så de får lite frasig yta.


 


Servering


Ställ fram allt på bordet så får gästerna själva göra sina wraps. Blanda en snabb sallad och duka upp med resterande av den rivna pepparroten i en skål, den ljumma potatissalladen och pepparrotscréme. - Njut av svenska smaker en ljum sommarkväll och skölj ner med en kall öl.