Stockholm Tea House

De godaste kanelbullarna

Föregående Nästa
d30_7676.jpg
De här kanelbullarna är verkligen världens godaste. Receptet kommer ursprungligen från min bakbibel Bakgrunder. Just dessa strösslade jag med rosafärgat pärlsocker för att belysa "Den rosa månaden oktober".

Ingredienser

  • 13 dl Vetemjöl
  • 1 dl Strösocker
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Kardemumma, stött
  • 150 g Smör (rumsvarmt)
  • 50 g Jäst (för söta degar)
  • 5 dl Mjölk, fingervarmt
  • 1 st Ägg uppvispat till pensling
  • Pärlsocker till garnering
  • Fyllning:
  • 100 g Smör
  • 1 dl Strösocker
  • 2 msk Kanel

Gör så här:

Häll det mesta av mjölet samt socker, salt och kardemumma i assistentens skål. Klicka i smöret.
Smula sönder jästen över ingredienserna och häll på mjölken.
Bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter. Det tar 4-6 minuter.
Låt degen jäsa under lock el. handduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter.
När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta. Kör några varv i maskinen. Tag sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den.

Dela degen i två bitar och kavla ut en i taget till en rektangulär form.
Bred rumsvarmt smör över den utkavlade degen och strö socker och pudra kanel över.
Rulla ihop degen med fyllningen i och skär sedan ca 2 cm (eller större om du vill ha större bullar ) tjocka bitar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Själv använder jag inte bakformar. Men självklart kan man använda formar om man vill, men gör då bullarna mindre så att de får plats i formarna och inte ”flyter ut”.
Låt bullarna jäsa ännu en gång under bakduk i 30 min. Sätt på ugnen efter en kvart på 250 grader.
När bullarna jäst klart ännu en gång, pensla dem med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker och ev hackad mandel på.
Grädda sedan bullarna i 5-8 min, beroende på ugn och bullarnas storlek. Checka av efter 4-5 min.

Ät & njut!