
För två år sedan bestämde jag mig för att årets julbord skulle gå i rosa. Det går ju alldeles utmärkt insåg jag då ganska många, i alla fall av mina favoriträtter är just rosa.
Det har blivit lite av en tradition att lägga upp "Mitt rosa julbord" på bloggen vid den här tidpunkten på året. (Och varje gång jag gör det förundras jag över tjockleken på skivorna av julskinkan som jag skar upp...)
Förutom skinkan, laxrullarna, laxpatén, romsåsen och rödlöken som går i rosa så gör även Edward Bloms underbara potatissallad det också.
Receptet på den kommer från hans första kokbok "Allting gott och alldeles för mycket" och går där under namnet "Tant Fridas skära potatissallad".
Den har blivit en favorit här hemma.
Tant Fridas skära potatissallad 4-6 port.:
Knappt 1 kg potatis (fast sort)
2-3 inlagda rödbetor (150 g )
2 msk finhackad gul lök
En knippe persilja
1-2 krm salt
2 msk kapris
2 dl majonnäs
1 dryg dl vispgrädde, ovispad
Koka potatisen (får ej bli överkokt). Låt den bli riktigt kylskåpskall.
Skala och tärna den. Hacka rödbetorna i små bitar (högst 1/2 cm) och finhacka löken och persiljan.
Blanda samman potatis, rödbetor, lök, persilja och kapris i ett beredningskärl (spara lite persilja till dekorering).
Rör ihop majonnäs, grädde, salt och en sked rödbetsspad och blanda försiktigt ihop alla ingredienser.
Låt stå ett par timmar.
Häll över potatissalladen i en skål och garnera med hackad persilja.
Testa den!
(Macaronsen gjorde jag efter Leilas recept och färgade sedan rosa.)