
Beskrivning:
Vinet
Till att börja med är färgen helt bedårande. Himlen brinner, fast i glaset! Vinet är gjort på de klassiska alsacedruvorna Pinot Gris och Gewürstraminer. De olika druvsorterna vinifieras separat på ståltank där de delvis får kolsyrejäsa i kontakt med sina skal och stjälkar. Det ger upphov till ett väldigt aromatiskt vin där vi hittar litchi, persikor, mogen blodapelsin, röda bär, varma kryddor och örter. På munnen är det påtagligt fruktigt men också läckert strukturerat med tydligt tanningrepp tack vare skalkontakten ihop med ett apertivozestigt, lätt beskt, avslut som jag tycker är riktigt angenämnt. Jag gillar vinet nerkylt och i sin ensamhet, men det finns helt klart förutsättningar att använda det i mer gastronomiska sammanhang.
2020 | 14% | 🍇 60% Pinot Gris, 40% Gewürstraminer | Nr 93734 | 239 kr
-----------------------------------------------------------------------------------------
Alsace
Alsace är avsändare till många viner gjorde på druvor som är odlade enligt biodynamiska, ekologiska och hållbara principer. Det beror inte på att det finns någon långt muterad hippie-gen i Alsace utan snarare på att regionen som sådan är skyddad från ohyra och fukt tack vare sitt läge. Bergskedjan Les Vosges i väst skyddar stora delar av regionen från regnbärande moln och det i sin tur ger varma somrar och en torr höst. För den som gillar klassiskt vin men har ångest över sin påverkan på moder jord är detta en utmärkt region att leta sig till för skamlöst njutande. Men det är likväl en bra region för en hel del påhittiga viner i stil med det som i folkmun fått benämningen naturvin.