
Beskrivning:
Jag har egentligen svårt för champagne som är så torr att tugga på en krita ter sig som en munvattnande upplevelse. Men ibland stöter man på exempel som trots sin uppenbara stramhet och friskhet ändå är generösa nog för min palett, här nedan ett sådant.
Philipponnat Royale Réserve Non Dosé
I glaset jag använder är doften något dämpad med krita, citrusfrukt och brödjäst som dominerar. På paletten medvetet och uppenbart friskt och linjärt, men ändå med citrusfrukt som känns saftig, en släng smörkola och friska äpplen. Sammantaget en stil som ofta blir för tuff, där tillsatsen av en gnutta socker eller något mer mogen frukt hade suttit fint, men detta är ett bra exempel på stilen från ett mycket duktigt champagnehus. Underbart som apertíf eller till friska tilltugg. Blinier med smetana, kaviar och lime någon?
12.5% | 🍇 69% pinot noir, 28% chardonnay, 3% pinot meunier | Nr 90352 | 459 kr
Vinet hittar du i utvalda Systembolag på fredag den 17 mars 2023 från 10:00 och "så långt lagret räcker", 2400 flaskor släpps.
Champagnekunskap
Non Dosé, Brut Nature, Pas Dosé och Zero Dosage är alla uttryck som innebär att producenten inte har tillsatt någon form av socker efter andrajäsningen, innan man drar på champagnekorken. Stilen har vuxit mycket i popularitet de senaste tio åren och är generellt en modern företeelse i Champagne. Förmodligen är det till stor del en konsekvens av andra trender än att frukten i champagne får sådan mognad att socker inte behövs.
Gott till