Vivinskis

Clos Cibonne Prestige Cuvée Caroline 2020

Föregående Nästa
20220521_195428_2.jpg
Finns få saker som gör mig så exalterad som roséviner av hög kvalité. Här är ett exempel från Provence i södra Frankrike som inte är blekrosa smultronjuice utan istället ett gastronomiskt vin på den något okända druvan Tibouren.

Beskrivning:

Vinet


Ett rosa och orangeskimrande rosévin med dofter av mogna röda sommarbär som jordgubbar och smultron samsas ihop med apelsinskal och varma fatkryddor. Vinet har ett uppfriskande grepp om gomen och trots att syran är inte rosévinsvärldens högsta samspelar den som alla andra komponenter i vinet med resten och resultatet är av toppklass. Årgången är kanske något mer återhållsam än tidigare jag provat och tjänar gott på att få ligga undangömd i två till tre år. I kategorin lagringsdugliga roséviner är Prestige Cuvée Caroline definitivt med i förstafemman över viner som dyker upp i mitt huvud, så för den som vågar kan man gott lagra vinet även i 5-6 år då frukten kommer upplevas mer torkad och fataromerna får tid att integreras ordentligt. Vinet är en blend på 90% Tibouren samt 10% Grenache.


 2020 | 13.5% | 🍇 Tibouren, Grenache | Nr 93734 | 299 kr 


 


Producenten

Clos Cibonne är närmast synonymt med viner gjorda på druvan Tibouren, till den grad att man som enda producent i Côtes-de-Provence fått dispens att skriva ut druvan på etiketten, något som annars alltså är förbjudet enligt reglerna för vinregionen. Druvan är knepigt svårodlad då den mognar ojämnt och dessutom har ett tunt skal som därav är lättangripligt. Ändå har man här odlat druvan i över 100 år och är en av 23 egendomar i regionen som från år 1955 är klassade som "Cru Classé".