Vivinskis

Tillfälligt släpp 11/8 2023

Föregående Nästa
1.png

För många den första veckan på jobbet efter semestern. Likaså för mig och ungefär lika grått som vädret varit känns tanken på höstgrytor och mustiga rödviner från södra Frankrike. VI ÄR INTE REDO </3 Fredagens släpp är också förhållandevis grått i min bok men jag har plockat ut de sex viner som gjort starkast intryck på mig av alla trettiotvå som ställs ut och hoppas i vanlig ordning att mina smaklökar får guida er till härliga dryckesupplevelser.

Not: Bollinger släpper sin R.D-buteljering till priset av en njure och dessvärre har jag inget att rapportera om vinet då flaskan som öppnades vid provningstillfället var off. För er som ändå är fast beslutna att köpa någon av de dryga femton hundra flaskor som kommer till Systembolaget så hoppas jag innerligt att det smakar dunder. 3.499 kr. Vinet i flaskan är detsamma som används till Bollinger Grand Année men får spendera betydligt längre tid på jästfällningen. Utöver att skydda vinet från oxidation så ger det upphov till alla de aromer som är så starkt förknippade med champagne. Brödighet, rostade toner, nötter. Mums.  






























Crémant de Savoie extra brut, André et Michel Quenard, NV


VINET HITTAR DU HÄR >>


BUBBEL. Det ska alltid börja med bubbel. Här ett sådant från Savojen som bjuder på frisk frukt ackompanjerat av lätt blommiga aromer ihop med en hög syra, torrt avslut och äppelfruktig alpfräschör som huvudnummer. Gott!! Perfekt som apertíf på förfesten eller ihop med en gratinerad salamitoast som du toppar med den lokala osten Reblochon de Savoie, karamelliserad lök och svartpeppar. 

Någon kanske undrar vem fan Jacquère är? Det är ingen fransk alpherre utan den flitigast planterade druvsorten i Savojen. I den här delen av Frankrike så är exporten av vinrankor större än de viner som produceras. För varför skulle man dricka annat än lokalt på afterskin? Vill ni läsa mer om Savojen är nr. 12 av Vinmagasinet Törst en bra källa till tips och intressant läsning om denna lilla vinregion.

Det är kul när det kommer vin från udda ursprung gjorda på ovanliga druvsorter, hälsar nörden i mig.


Frankrike, Savojen | 12 % | 🍇 Jacquère | Nr 90530 | 199 kr 



Mesnil Experience BdB Brut Nature, André Jacquart, NV


VINET HITTAR DU HÄR >>


Ytterligare en snustorr flaska mousserande landar på hyllorna på fredag och vi bjuds på ett vin med tydligt autolytiska, rostade, toner ihop med frukt som drar åt äpplen, citroner, mineral, hasselnötter och brioche. Ordentligt livlig syra som mjukas upp av den förhållandevis generösa frukten. Mycket gott i sin stil!

Stilen jag syftar till är "brut nature", även känd som zero dosage, pas dosé MED FLERA. Det innebär kort och gott att man jäst ut allt socker och sedan valt att inte tillsätta något i samband med att man öppnat flaskan en sista gång för att avlägsna jästfällningen och finjustera balansen. Det krävs oftast rätt mogen frukt för att Champagne av den här typen ska bli bättre än sin motsats, tycker jag. Positivt överraskad.


Frankrike, Champagne | 12% | 🍇 Chardonnay | Nr 92283 | 499 kr 



Riesling Saumagen GG, Philipp Kuhn, 2021


VINET HITTAR DU HÄR >>


Känns som att vi rieslingälskare varit bortglömda ett tag? Nu är det äntligen dags för en lätt durexdoftande riesling från ett av Philipp Kuhns topplägen; Saumagen i Pfaltz. Med toner av mogna persikor, gulgröna äpplen, citron och gummi varvat med tropiska inslag är det allt jag vill ha i min torra riesling. Livligt och elektriskt med krämig textur, hög balanserad syra och ett långt avslut. Mycket gott att dricka nu men även att lägga undan för framtiden. Najs prajs vill jag också hävda. 

Ät till en laxtartar vänd i misomajo med friterad surdeg, forellrom och picklad rättika. Eller en kalvschnitzel om du känner för det.

- Fråga mig inte varför Durex är det som dyker upp i doftminnet när reseling + skydd från syre ger ifrån sig gummi- eller petroleumliknande aromer. Kanske är det PTSD, men åtminstone inte STD. 


Tyskland, Pfaltz | 13% | 🍇 Riesling | Nr 90671 | 375 kr 



Etna rosso, benanti, 2021


VINET HITTAR DU HÄR >>


Rent, snyggt och förbannat gott från erkänt duktiga Benanti på Etna. Inbjudande parfym av surkörsbär, salmiak, jordgubbar och röda vinbär varvat med lätt rökiga inslag. Följer gör en lätt kropp med en bedräglig mängd finkorniga tanniner som tillsammans med syran ger ett friskt intryck med lite bett. Mums!

Drick till en gräddig pasta med kyckling, tärnat fläsk och skogschampinjoner eller as is ur en något större kupa.


Italien, Sicilien, Etna | 14 % | 🍇 Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio | Nr 95445 | 179 kr



McRae Wood Shiraz, Jim Barry, 2019


VINET HITTAR DU HÄR >>


Big, bold and beautiful? Här är hon! En koncentrerad, fyllig och fruktmogen shiraz som bjuder på allt jag vill ha i denna typ av vin. Med plommon, björnbär, vanilj, choklad, ljusrostat kaffe och mynta är det komplext, stiltypiskt och underbart. Vinet kommer må väldigt bra av att få ligga på rygg och bör klara tidens prov galant, för den ivrige är det värt att dekantera i god tid innan inmundigande.

Jim Barry's Lodge Hill Shiraz (92287, 169kr) som är ett slankare exempel på druvan till ett väldigt bra pris släpps också imorgon, fredag.

Ge mig rödvinsbräserad oxkind med en okristet smörmatad potatispuré.


Australien, South Australia, Clare Valley | 14 % | 🍇 Shiraz | Nr 92292 | 395 kr



Gran Enemigo Gualtallary, el enemigo, 2019


VINET HITTAR DU HÄR >>


Gran Enemigo får utgöra grande finale för veckan. En stor och vackert skulpterad Cabernet Franc med bordeauxvibes från Argentina. Rätt så mogen men tät frukt beståendes av svarta vinbär, björnbär, mörka körsbär och röda plommon med en hel del vanilj och varma kryddor som följetång. Avrundade och hanterbara tanniner även för känsliga killar som mig, men trots det ett på tok för ungt vin som behöver tid för att visa sina bästa sidor. 

Ryggbiff med kappa, potatisbakelse och rödvinssås. En karaff bea på sidan. 


Argentina, Mendoza, Uco Valley | 13.5 % | 🍇 Cabernet Franc, Malbec | Nr 94191 | 879 kr