Vivinskis

Tillfälligt släpp 5/5 2023

Föregående Nästa
rektangel.jpg

Första kosläppet är förbi oss men precis som de fortsätter tillfälliga lanseringarna på systembolaget en bit in på sommaren. Ingen aning om ifall man släpper lös kossor veckovis, men det gör systemet, med vin, alltså. Denna vecka är det hela 36 viner som hamnar på systembolagets hyllor och av dessa har jag provat sex stycken. I övrigt ett gäng viner som jag sedan tidigare är bekant med som listas mot slutet utan årgångsaktuella provningsnoteringar.





























Millésime Brut, Charles Heidsieck, 2013


VINET HITTAR DU HÄR >>


Först ut en årgångschampagne från Charles Heidsieck! Redan nu en komplex, stor doft med persikor, gula äpplen, citroner, hasselnötter och krita. Rostat bröd, jäst och gul frukt i munnen med en hög, sportig syra och ett långt avslut. Otroligt välgjort och tillåtande men kommer blomma ut ordentligt av ytterligare lagring. Hur lång? Högst individuellt, min sweetspot för denna typ av champagne brukar ligga runt 6-10 år, men det är väldigt gott redan nu. Stora kupor till vinet, mjäll vit fisk på råraka ihop med en brynt smörkräm, forellrom, picklad fänkål och citron.


Rena årgångschampagner som denna hamnar, med breda penseldrag, någonstans i mellansegmentet i en producents portfölj. De årgångslösa vinerna kallas huschampagner, är "billigast" och ska spegla ett champagnehus stil. I toppen hittar du prestigevinerna, i förra veckan släpptes Cristal från Louis Roederer, som ett exempel. De är i nästan samtliga fall årgångsviner, men med druvor hämtade från de drömmigaste lägena, med superambitiös hantering från vingård till flaska.. (och förpackning).. och är bäst lämpade för lagring. 


12% | 🍇 57% Pinot Noir, 43% Chardonnay | Nr 92183 | 929 kr



Ozyetra, von winning, 2021


VINET HITTAR DU HÄR >>


Fatlagrad riesling, ja tack. Här hittar vi klassisk solmogen rieslingfrukt i form av persikor, gröna äpplen, citroner, lime och mineral. Allt detta inlindat i något som för stunden kan verka märkligt om man förväntar sig en klassisk riesling. Frukten är omsvept i ett krutigt och kryddigt täcke från lagring på fat och jästfällning som gör att jag har svårt att sluta dofta. Med åren utvecklas detta vin ofta fenomenalt bra och faten kommer vävas samman med frukten och ge ett väldigt häftigt, nästan burgundiskt uttryck som jag sällan förknippar med riesling. Göm och glöm är tipset för lagring av detta vin.


Druvorna till vinet hämtas från den högt ansedda vingården Pechstein i Pfalz. Här görs många torra viner med beteckningen GG, som är Tysklands motsvarighet till Frankrikes "Grand Cru". Med andra ord toppenfrukt. Vinet får jäsa i nya fat på 500l och sedan lagras på desamma i upp till 24 månader. Resultatet är kanske något svårsmält just nu, men för den tålmodige är detta ett unikt vin som är väl värt att vänta på.


13% | 🍇 Riesling | Nr 93133 | 1029 kr



Marmar, von winning, 2020


VINET HITTAR DU HÄR >>


Förmodligen fel att kalla detta vin för baby-Ozyetra, men det finns likheter. Främst vad gäller vinmakningen, som spelar sin beskärda roll i båda dessa viner. Lätt reduktionsrökigt och uppenbart fatat med en generös doft av persikor, citroner och mineraler. Faten bidrar återigen med krydda i vinet som är väldigt angenäm ihop med rieslingfrukt, tycker jag. I det här vinet är fattonerna något mer dämpade och det känns mer tillgängligt. För den sakens skull är även Marmar ett vin som kommer må bra av ganska lång lagring.  


Frukten till vinet kommer från olika GG-klassade vinigårdar, vinet jäser på och lagras i stora nya ekfat ihop med sin jästfällning i 18 månader. Två kalasbra viner.


13% | 🍇 Riesling | Nr 93060 | 879 kr



irreplicable, ver sacrum, 2019


VINET HITTAR DU HÄR >>


Ett skepp från Argentina kommer lastat med ett potpurri av grönda druvor. Denna field blend på bland annat viognier, grenache blanc och gewürstraminer är fullmatad med doft av aprikos, citron, honung, bivax, blomster och fatkryddor. Munkänslan är semifyllig och den förhållandevis låga alkoholen ihop med en pigg syra ger vinet friskhet. Gott! 


Ihop med mat skulle jag behandla vinet som en Chenin Blanc, här finns otroligt många kombinationer att leka med i allt från lätt halstrad fisk med inslag av brynt smör eller smöriga såser till fjäderfän i såser på grädde och vitt vin.


12.5% | 🍇 Field blend | Nr 94033 | 349 kr



Sauvignon Blanc, Paracombe, 2022


VINET HITTAR DU HÄR >>


Återhållsamt gröntonad ihop med fruktiga aromer av gröna äpplen, lime, krusbär och kiwi. Stramt, med en hög läskande syra och en slank kropp och ett mineraliskt intryck. Kort och gott en välgjord sauvignon blanc till en rimlig peng! Drick till grön sparris dressad i flingsalt och olivolja toppad med bakad fetaost eller en parmesanmatad sparrisrisotto med en frisk näve citronjuice.


Sauvignon blanc från denna del av världen är sällan min favoritdryck i glaset, blir glatt överraskad när man jobbar för elegans och fräschör på detta sätt.


12.5% | 🍇 Sauvignon Blanc | Nr 90366 | 159 kr



Cabernet Franc, red newt cellars, 2019


VINET HITTAR DU HÄR >>


Cabernet Franc från New York State och den mest namnkunniga delen av regionen, Finger Lakes. Läckert doftande blandning av svarta och röda bär som björnbär och hallon med en kick av jalapeño och färska örter. Det finns ett ganska klart grepp i tanninerna som tillsammans med de gröna tonerna kan bli lite mycket utan ackompanjemang av mat för min del (känslig kille <3), men helt klart ett spännande, välgjort vin från en annorlunda växtplats! Servera till grillad fläskkarre med rostad potatis och en redig klick paprikasmör. 


Finger Lakes i New York, nordöstra USA, är den tredje största vinproducerande regionen i landet. Här odlas nuförtiden bl.a riesling, chardonnay, cabernet franc, merlot och andra "klassiska" druvor tillsammans med hybriddruvor. Ungefär två tredjedelar av druvorna som odlas i regionen används till annat än vinframställning, exempelvis druvjuice, sylt, kosherviner och bordsdruvor.


12.5% | 🍇 Cabernet Franc | Nr 9017 | 199 kr



 Nedan viner är inte provade i aktuell årgång men väcker min nyfikenhet av olika anledningar:


 


















Ried Axpoint smaragd, grüner veltliner, franz hirtzberger, 2021


VINET HITTAR DU HÄR >>


Jag har endast provat en butelj med betydande ålder från denna producent tidigare men är nyfiken på ytterligare möten. Franz Hirtzberger i Wachau, är känd för att göra några av Österrikes toppviner på de gröna druvorna riesling och grüner veltliner.


Smaragd är en benämning i det system man använder i Wachau för att delge mognadsgraden på druvorna vid skörd. Smaragd skördas senast med mest mognad och indikerar rik, fyllig frukt med fortsatt hög syra och komplexitet. Dessa viner är oftast bäst lämpade för lagring och kan upplevas lite tillknäppta som unga, vill du dricka vinet idag så hade jag dekanterat det i 2-3h innan det är dags att avnjutas.


14% | 🍇 Grüner Veltliner | Nr 92636 | 449 kr



les petites roches, chinon, charles joguet, 2020


VINET HITTAR DU HÄR >>


Charles Joguet har jag provat vid några olika tillställningar och blir sällan besviken. Vinerna har ofta, upplever jag, en rik fruktighet ihop med svartpeppar och återhållsamma, men klassiskt chinon-örtiga toner. För 179kr och från detta ursprung hade jag förväntat mig svarta och rosa bär, örter och ett vin som med fördel kan drickas utomhus lätt kylt. Väl värt en chansning i min bok.


13% | 🍇 Cabernet Franc | Nr 95593 | 179 kr



pezas da portela, bodegas valdesil, 2020


VINET HITTAR DU HÄR >>


Fatlagrad Godello kan vara något av det bästa jag vet. Godello är en druva som främst odlas i nordvästra Spanien kring Galicien och Bierzo. Druvan kan ge såväl friska, gul- och grönfruktiga vita viner med en medelslank kropp till fatlagrade, komplexa exempel som är medelfylliga, mineraliska och gulfruktiga. De utvecklas också majestätiskt i flaskan över 5-10 år i bra fall. Mycket nyfiken på detta vin. Kyl ner till 8-10 grader och drick ur bourgognekupa. Ät manchego och fet korv på iberico bellota eller grillad secreto iberico med en skvätt lime, olivolja och flingsalt på.
Tror det blir toppen.


13,5% | 🍇 Godello | Nr 93673 | 329 kr